Sarek 2009

Sarek 2009 vaelluskartta

Tarkoituksena oli tehdä pitempi reissu 8-10 päivää, v. 2006 ja 2007 vaellusten suunnalle, kohteena Ruotsin Sarek, tuo jylhistä vuoristoista, kapeista laaksoista, jäätiköistä ja vuolaana virtaavista koskista muodostuva kansallispuisto. Kohteesta oli tullut luettua erinäisiä netin vaelluskertomuksia ja alueen karttaa (Fjällkartan BD10) oli selailtu jo puolen vuosikymmenen ajan. Leirimukavuuden maksimoimiseksi telttana oli nyt Hilleberg Keron 4 GT, tavanomaisen makuualustan lisäksi oli ilmapatja. Muutenkin rinkan keveydestä oli nyt pyritty eroon ja vaatetta oli runsaanlaisesti, ruokavaroja samoin, lisäksi oli erillinen päiväreppu ja minisukset. Päivämatkat suunniteltiin maltillisiksi, noin 15 km/päivä, lisäksi joitakin ilman rinkkaa tehtäviä huiputuksia olisi ehkä mahdollista tehdä. Aikaisempina vuosina Ruotsin tuntureilla on kesä-heinäkuun vaihteessa ollut runsaasti lunta, minisukset olivat varalta mukana helpottamassa kulkemista lumisissa alamäissä. Kesän vaellus oli samalla 10-vuotisjuhlavaellus tällä samalla kokoonpanolla.

Suorva - Guhkesvagge
Korkeuskäyrä Suorva - Guhkesvagge

Sunnuntaina 28.6.2009 lähtö Oulusta klo 03:56, Tornion, Ylitornion ja Gällivaaran kautta Suorvaan, padon yli ja auton pysäköinti hylätyn asuntovaunun viereen, perillä 10:06. Reiter-lounas (250 g/2 hlö) asuntovaunussa nautittuna. Rinkkojen viimeistely ja punnitus: 30,5 kg(35% omasta painosta) ja 24,5 kg(36% omasta painosta). Kävelemään klo 11:40 pilvisessä säässä. Aluksi pusikossa, sitten löytyi polku, jota seuraillen nousimme puurajan yläpuolelle. Ensimmäiseen kahlaukseen jouduimme Njavvejågåsjilla. Kevytjalkinetossuilla varustautuneina tasapainoilimme kiviä pitkin joen yli n. BD10 kartan 840 m korkeuskäyrän kohdalla, joessa oli melko kova virtaus.

Ylityskohta Njavvejågåsjilla

Alkaneessa auringon paisteessa jatkoimme jalkojen kuivattelun ja suklaapatukan jälkeen matkaa nousten noin 900 metriin. Njiravjågåsjin yli pääsi vaelluskengillä, pidimme suklaapatukkatauon sen kohdalla. Pajupusikkoa oli jonkin verran välillä. Kahlaamaan jouduimme vielä sekä Lulep että Alep Niendojågåsjeilla. Matkan edetessä maisemat paranivat ähparin huippujen ja jäätiköiden myötä.

Ähpar

Guhkesvakkjåhkån yli pääsi siltaa pitkin ja klo 22:32 leiriydyimme Vuojnesjågåsjin varteen. Päivä tuntui raskaalta useine kahlauksineen ja pajukkoineen, raskaat rinkatkin varmasti menoa vaikeuttivat. Illallisen jälkeen nukkumaan.

Päiväretki Vuojnestjåhkkålle
Korkeuskäyrä päiväretkestä Vuojnestjåhkkålle

Maanantaina 29.6.2009 herätys klo 07:00, aurinko paistaa, ei pilviä, teltassa kuuma. Reiter-aamiaisen ja pikakahvia ja pullaa nautittuamme päätimme, että koska on hyvä sää, niin käydään Vuojnestjåhkkån huipulla, mietitään muuta reissua sen jälkeen. 09:00 aikaan lähdimme auringonpaisteessa nousemaan tunturin harjaa kohti huippua, välillä pidimme tauon ja söimme pullaa.

Nousua Vuojnestjåhkkån rinteessä

Nousu sujui helposti eikä missään vaiheessa ollut jyrkkää. Huipulla olimme klo 13, maisemat olivat mahtavat, näkyvyys loistava pilvettömässä säässä, GPS:n mukaan korkeus oli 1974 m. Aikamme valokuvailtuamme lähdimme laskeutumaan. Koska nousun aikana olimme todenneet rinteessä olevan laajoja lumialueita, päätimme laskea lunta pitkin alas minisuksilla, jotka olivat mukana.

Laskettelua minisuksilla

Suksi toimikin hyvin ja pääsimme laskemaan melkoisia matkoja, lopussa oli aivan erityisen hyvä jyrkähkö pätkä n. 1300- 1000 m välillä, jossa slalomkäännöksiä sai tehdä tiuhaan vauhdin hillitsemiseksi. Teltalle palasimme klo 16 jälkeen, oli melkoinen helle, teltassakin + 33 astetta eikä tuulta. Päätimme ettemme siirtyisi enää tämän päivän aikana vaan lepäilisimme ja odottelisimme viileämpää säätä. Päivällisen jälkeen joimme vielä pikakahvit pullan, keksin ja suklaan kera.

Guhkesvagge - Låddebakte - Bielajåhkå
Korkeuskäyrä Guhkesvagge - Låddebakte - Bielajåhkå

Tiistaina 30.6.2009 herätys klo 04:00, oli viileää, teltassa 5,5 astetta ja ulkona 4 astetta. Aamiaisen ja aamukahvin jälkeen purimme leirin ja läksimme auringon noustessa selkiemme takana kävelemään kohti Sarekin puiston keskeisiä alueita.

Bierikjärven rantaa

Ylitimme Vuojnesvarasjin, jatkoimme Bierikjärven rantaa pitkin ja edelleen Bielajärvien ohitse suklaapatukkatauon matkalla pitäen. 10,1 km käveltyämme leiriydyimme Bielajåhkån lähettyville klo 10:45. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, ei ollut juurikaan tuulta, alkoi jo olla kuuma. Lounaaksi söimme muromysliä ja kiisseliä ja sen päälle joimme kahvit ja söimme keksiä. Pakkailimme päiväreput ja klo 13 lähdimme kulkemaan etelän suuntaan kohti Snavvavaggea ja Låddebaktea. Polku Snavvavaggeen kulki välillä melko jyrkästi Rapajoen laaksoon viettävässä sivurinteessä ja oli pajukkoinen ja paikoin louhikkoinen, sadesäässä ja raskaan rinkan kanssa sitä olisi varmaankin erittäin hankala kulkea, kevyellä päivärepulla ja kuivalla kelillä kulkeminen vielä onnistui. Snavvavaggessa pidimme hieman taukoa ja joimme urheilujuomaa, sitten ylitimme Alep Snavvajågåsjin kiviä pitkin hypellen noin 970 m korkeudella jonkin matkaa sen jälkeen, kun joki on lähtenyt Snavvajärvestä. Tästä suuntasimme kulkumme jyrkähkössä rinteessä hieman oikealle kaartaen ylös kohti Låddebaktea, rinne oli aika lailla kivikkoinen, huipulle pääsimme klo 17 aikaan, GPS:n mukaan korkeutta oli 1538 m, sää oli pilvetön, ei tuulta, maisemat olivat huikaisevat alas Rapadaleniin sekä länteen ja etelään päin vuorille ja jäätiköille.

Låddebaktilta pohjoiseen

Otimme joitakin valokuvia ja aterioimme metvurstia (50 g/hlö). Palasimme sitten alas Snavvavaggeen, suksirinteitä ei tällä kertaa ollut, alhaalla söimme glukoosipastilleja veden kera ja jatkoimme sitten tuota hankalaa polkua takaisin teltalle. Teltalla olimme klo 21:10. Reissu oli raskas ja matkalla tuli nälkäkin, joten söimme vielä Reiter-illallisen.

Bielajåhkå - Alggavagge
Korkeuskäyrä Bielajåhkå - Alggavagge

Keskiviikkona 1.7.2009 herätys klo 06:00, aamiainen, kahvit + keksiä. Leirin purku, liikkeelle klo 08:37. Puolipilvisessä säässä lähdime siirtymään kohti Skarjaa, Tjågnårisjågåsjin ja Mahtujågåsjin ylitimme lumisiltoja pitkin, jälkimmäisen kohdalla suklaapatukkatauko. Skarjassa pääsi Smajlajåhkån yli siltaa pitkin.

Silta Smajlajåhkån yli

Pian Skarjan jälkeen alkoi sadella ja vaihdoimme kuorivaatteet ylle. Jatkoimme pitkin Guohpervaggea kohtaan, jossa Guohperjåhkå hieman Alggavaggen alun jälkeen n. 800 m korkeuskäyrän tienoilla jakaantuu useaan haaraan. Hyppelimme joen haarojen ylitse vaelluskengin ja pääsimmekin yli kenkiä kastelematta. Noustuamme rinnettä poroaidan luo huomasimme rautaverkkoaidan olevan juuri sillä kohden irti aitatolpasta, joten pääsimme kävelemään aidan ylitse. Koska lähistöllä oli useita poroja, katsoimme velvollisuudeksemme korjata aidan ja naputtelimme verkon kiinni tolppaan kiveä vasarana käyttäen. Pidimme siten taukoa ja söimme muromysliä (100 g/hlö) ja kiisseliä ja hetken mietinnän jälkeen vielä metvurstia. Jatkoimme sitten Alggavaggea pitkin aina Niejdariehpvaggen kohdalle, missä kahlasimme Alggajåhkån ylitse kevytjalkineilla. Päivän aikana ei sadesäästä johtuen juuri maisemia nähty. Leiriydyimme Niejdariehpjågåsjin varteen klo 19:14.

3. leiri Niejdariehpjågåsjin varrella

Vähäisempi satelu muuttui sitten runsaammaksi sateeksi. Iltapalaksi Reiter + kahvi + keksiä.

Alggavagge - Tjågnårisskajdde
Korkeuskäyrä Alggavagge - Tjågnårisskajdde

Torstaina 2.7.2009 herätys klo 06:00, Reiter + kahvi + keksiä. Sumuinen, sateinen keli, ei pidetty kiirettä lähdön kanssa, odoteltiin, josko sää paranisi. Kuitenkin klo 09:55 leirin purettuamme sitten lähdimme ylös Niejdariehpvaggea pitkin sen itäreunaa.

Nousua Niejdariehpvaggessa

Sää hiljalleen paranikin sitten nousun aikana, ja kun pääsimme laakson korkeimmalle kohdalle lähes 1200 metriin , paistoi jo aurinko. Ylhäällä laaksossa oli varsin lumista. Sarvesvaggeen laskeutumisen aikana Pårten massiivin huiput näkyivät hienosti. 950 m korkeudella pidimme tuulensuojassa törmän takana taukoa, tuuli kävi luoteesta aika reippaana. Suklaa- ja metvurstitarjoilusta nautittuamme lähdimme kävelemään Sarvesvaggea länteen päin. Laakson vedenjakajan kohdalla siirryimme kulkemaan laakson etelärinteelle.

Sarvesvagge

Maasto oli aika kivikkoista. Jiegnavakkjågåsjin yli kahlasimme kohdassa, jossa joki oli haarautunut kolmeen uomaan. Kahlauksen jälkeen kuivattelimme jalat ja söimme suklaapatukan. Jatkoimme vielä ohi Sarvesvaggen ja kohti pohjoista kohtaan, jossa pari nimetöntä jokea yhtyy Tjågnårisjåhkå:an, kartassa tällä kohdin lukee Tjågnårisskajdde. Leiriytyminen klo 19:48, illalliseksi Reiter. Rankka päivä, ilmeisesti alun nousuvoittoisuus rasitti jalkoja.

Tjågnårisskajdde - Nasasvagge
Korkeuskäyrä Tjågnårisskajdde - Nasasvagge

Perjantaina 3.7.2009 herätys klo 07:00, Pilvinen keli, ei sadetta. Reiter + kahvi + keksi. Liikkeelle klo 10:09, aluksi Tjågnårisjåhkån yli kiviä pitkin hypellen. Aurinko alkoi paistaa hetimiten. Jatkoimme rinnettä hiljalleen viistosti nousten kohden Rissajåhkå:aa, jonka yli kahlasimme vesiputouksen alapuolisessa leveässä kohdassa hieman vajaa 880 m korkeudella.

Kahlaus Rissajåhkån yli

Koska kartan mukaan pari muutakin vesistöä oli vastassa muutamien satojen metrien päässä, jatkoimme vaellusta kevytjalkineilla. Jälkimmäisen vesistöistä ylitettyämme pidimme sitten kuivattelutaukoa ja s imme suklaapatukat. Jatkoimme kohden Alggajärven länsipäätä, missä piti olla vene järven ylitystä varten. Veneitä oli kaksikin, mutta molemmat olivat vastarannalla, joten emme päässeet järven yli, kahlaamaan emme viitsineet ryhtyä. Alkavaren kappelissa jäi siten käymättä. Jatkoimme Miellädnon varrella alavirtaan parisen kilometriä ja ylitimme sitten joen siltaa pitkin. Sillan jälkeen pidimme tauon, söimme mysliä + kiisseliä. Nousimme sitten rinnettä viistosti pohjoisen suuntaan noin 1140 metriin , ja siitä laskeuduimme Nasasvaggeen. Laaksossa oli lumista ja järvi oli jäässä, järven rannoilla ei oikein ollut teltanpaikkoja. Jatkoimme laakson toiseen päähän, ylitimme järvestä lähtevän puron lumisiltaa pitkin heti poroaidan jälkeen ja leiriydyimme klo 18:33 964 metrin korkeuteen puron varteen, mistä löytyi melkein vaakatasossa oleva kohta. Näkymät leiristä alas Guohpervaggeen olivat komeat. Illalliseksi Reiter.

Guohpervagge Nasasvagge - Ruohtesvagge
Korkeuskäyrä Nasasvagge - Ruohtesvagge

Lauantaina 4.7.2009 herätys klo 07:00, aurinkoista, hieman pilviä, tuuli luoteesta. Reiter + kahvi + keksi. Liikkeelle klo 09:35, alas Guohpervaggeen, noin kilometri laaksoa pitkin luoteeseen, Guohperjåhkån ylitys kiviä pitkin hyppelemällä kohdassa, jossa joki kulkee useassa haarassa. Melko paljon sai mutkitella, että joen yli kiviä pitkin pääsi.Vastarannalla pyrimme ylittämään Gasska Låvdakruvtasj-jokea, mutta se ei runsaan virtauksen vuoksi onnistunut vaelluskengillä. Emme viitsineet ryhtyä kahlaamaankaan, joten lähdimme ylävirran suuntaan etsimään lumisiltaa. Joki kulki kuitenkin syvässä kurussa eikä lumisillan etsiminen sieltäkään houkuttanut, päätimme sitten että kuljemme Ruohtesvaggeen Låvdaktjåhkkån yli, solasta vajaan 1300 metrin korkeudelta. Alunperin tarkoitus oli mennä vasta Alep Låvdakruvtasj-joen viertä ylöspäin, mutta eipä reittimuutoksella kummoista merkitystä ollut. Nousimme ylös kohti solaa, 1000 metrissä lunta alkoi olla jo siellä täällä ja 1100 metristä eteenpäin maasto oli täysin lumista. 1150 metrissä joen yli pääsi lunta pitkin vaivatta. Jatkoimme solaan 1300 metriin , missä pidimme tauon ja söimme mysliä. Solan toisella puolella lumirinne jatkui yhtenäisenä alaspäin pitkän matkaa, joten katsoimme paremmaksi siirtyä suksille.

Ahkka 2015 m ja Nijak 1922 m

Minisuksilla laskimme 1,5 km matkan 1090 metriin Jålle-kukkulan lähettyville. Kantavalumisessa ja tasaisessa rinteessä rinkka selässä laskettelukin onnistui hyvin. Jatkoimme jälleen jalan alas Ruohtesvaggeen, ylitimme vastaan tulleet joet kiviä pitkin hypellen. Kuljimme Nijakvaggen tasalle, ylitimme kurusta laskevan joen ja leiriydyimme 982 metrin korkeuteen Nijakvaggen suulle. Illalliseksi Reiter.

Ruohtesvagge - Nijak - Oarjep Tjievrajavrre
Korkeuskäyrä Ruohtesvagge - Nijak - Oarjep Tjievrajavrre

Sunnuntaina 5.7.2009 herätys klo 06:00 kylmä, ulkona + 3 astetta. Reiter + kahvi+ keksiä. Liikkeelle 08:37. Ylös Nijakvaggea sen pohjoista laitaa aluksi kivikossa, sitten laakson pohjan lumella. Nousimme laaksoa 1270 metrin korkeuteen, pilvinen keli, ei paljoakaan näkyväisyyttä. Kuitenkin päätimme nousta Nijakille, kun se nyt siinä vieressä oli, ehkä ylhäällä ei olisikaan pilviä tai ehkä sää paranisi. Nousimme ensin sora- ja kivikkorinnettä Nijakin pienen jäätikön alla olevalle tasaiselle kohdalle, siitä jäätikön vasemmalta puolelta kivikkorinnettä aika suoraan 1800 metriin , missä käännyimme oikealle ja olimme pian huipulla. Nousu oli tasaisesti jyrkkää ja hieman hengästytti, mutta muuten helppoa. Huipulta ei nähnyt paljon mitään, pilveä vain. Nousun aikana tauko + suklaapatukka, huipulla metvurstia.

Laskeutumista Nijakilta

Alas rinkkojen luo palattuamme söimme taas suklaapatukan ja jatkoimme sitten Nijakvaggea itään, laskeuduimme ohi Nijakriehpjavrasjin ja 1100 metrin korkeuden pitäen etenimme itään. Hieman ennen Suottasjvaratjaa laskeuduimme1000 metriin ja ylitimme Suottasjjågåsjin kiviä pitkin hypellen 980 metrin korkeudessa. Jatkoimme Lulep Gassavarasjin etelärinteellä kohti Oarjep Tjievrajavrrea, leiriydyimme järven pohjoisrannalle kahta Tjievrajavrrea yhdistävän puron rannalle klo 19:45. Jalat jonkin verran rasittuivat päivän mittaan kivikoissa kulkiessa. Reiter.

Oarjep Tjievrajavrre - Sliehkkojavrre
Korkeuskäyrä Oarjep Tjievrajavrre - Sliehkkojavrre

Maanantaina 6.7.2009 herätys klo 07:00 Reiter + kahvi + keksiä. Pilvinen keli, viileä tuuli idästä, ei sadetta. Lähdimme klo 09:47 kulkemaan kohti Vuosskelvaggea. Maasto oli aika kivikkoista ja kulkeminen hidasta. Suklaapatukkatauon jälkeen matka jatkui Unna Atjek tunturin juurella ja Nuortap Atjek järven rantaa myöten Renvaktarstugan pihamaan kautta järvestä lähtevälle joelle. Oli tullut jo tavaksi ylittää vesistöt kiviä pitkin hyppelemällä, joten niin ylitimme tämänkin, jalkineista 25-50 % kastui, jalkineilla kulkijaa se ei paljoa näyttänyt haittaavan. Ylityksen jälkeen pidimme tauon, söimme mysliä ja kiisseliä.

Sliehkkojavrren rantaa

Loivasti laskeutuen välillä suklaata syöden jatkoimme kohti Sliehkkojavrrea, jonka itäpäähän leiriydyimme klo 17:55. Reiter + kahvit + keksiä.

Sliehkkojavrre - Suorva
Korkeuskäyrä Sliehkkojavrre - Suorva

Tiistaina 7.7.2009 herätys klo 06:00 ulkona + 3 astetta, satelee vähän. Reiter + kahvi + keksiä. Liikkeelle klo 08:17, laskeutuminen puron vartta pusikkoon ja kulku autolle. Kävelty noin 170 km jälkilokin mukaan, GPS:n trippimittari näytti 183 km matkaa. Autolla klo 09:36, varusteiden vaihtoa. Rinkat punnittuna 23,76 kg ( - 6,74 kg ) ja 14,36 kg ( - 10,14 kg ). Ympäröivillä tuntureilla näkyi yön aikana sataneen uutta lunta. Autoilua Suorvasta Gällivaaran, Ylitornion ja Tornion kautta Ouluun, jossa 17:30, Ruotsin E10 tien tietyöt ja sateinen sää hidastivat matkaa, lisäksi käytiin autoilemassa Gällivaarassa Dundretin päällä (821 m).

Huomioita vaellukselta:
Teltta Hilleberg Keron 4 GT oli hyvä, tilaa riitti eikä kosteutta kertynyt telttaan. Exped Airmat puhallettava makuualusta oli hyvä, joskin kapeahko. Iso kaasupullo riitti 4,5 päivää. Minisuksilla on mukava lasketella. Vaatepuolella erillinen tuulitakki oli aika turha, kuoritakilla pärjäsi silloin kun takkia tarvitsi. Säärystimiä ei tarvittu lainkaan. Vaeltaessa joustofleece-paita toimi, koska oli reipas tuuli melkein koko ajan, PS-fleecehousuilla tuli käveltyä suurin osa ajasta.