Vassdalsfjellet, Måskugaisi ja Paras 2008
1. Päivä 23.6.2008 maanantai, Signaldalen - Finnelvvatnetin lähistö 8,3 km
Lähtö Oulusta klo 05:00, Kolarissa klo 08:30, matka jatkuu klo 10:00, auton tankkaus Kolarissa, Kilpisjärvellä käynti kaupassa, ostoksina leipää makkaraa, pullaa, limsaa, suklaata
matkaevääksi. Matka jatkui klo 14 jälkeen Skibotteniin, aurinkoinen sää, näkyvyyttä ympäröiville tuntureille, Skibottenin risteyksen jälkeen pysähtelimme valokuvaamaan pari kertaa
jäämerta ja vuonoa reunustavia tuntureita. Risteyksestä käännyimme Signaldalenin tielle, valokuvaustauot jatkuivat tiheinä, nähtävyyksinä erityisesti Otertind.
Sää oli tässä vaiheessa jo muuttunut pilviseksi. Teltan pystytyksen jälkeen sytytimme nuotion ja paistoimme makkaraa iltapalaksi, lisukkeena ruisleipää ja hapankaalia.
Sade alkoi vasta klo 23:42, kun olimme jo vetäytyneet telttaan yöksi. Yön ajan sateli vettä, sateen ääni haittasi nukkumista.
Päivämatka reilut 8 km, lumisillat helpottivat ratkaisevasti vesistön ylityksiä, painavat rinkat, välillä turhankin lämmin, muutoin helppoa kulkua.
2. Päivä 24.6.2008 tiistai, Vassdalsfjellet 7,2 km
Sade lakkasi aamulla noin klo 06 aikoihin, kurkkasimme ulos teltasta ja totesimme pilvien olevan matalalla, sumuinen keli, ei paljoa ympärille nähnyt. Aamiaisena oli Real Turmat naudan pata, 1 pussi/hlö, pussista nautittuna, lisäksi kahvia ja keksiä. Päivän ohjelmaa pohdittiin jonkin aikaa, sitten päätimme, että sumuisesta kelistä huolimatta käymme tutkimassa Vassdalfjelletiä, kun kerran tänne saakka olimme tulleet, aikaa paremman sään odotteluun ei ollut. Klo 10:35 aikaan läksimme kävelemään kohti tunturia (varustuksena kuoritakki, tuulihousut, vaelluskengät, säärystimet (toisella), hanskat, pipo, vaellussauvat, taskuissa suklaapatukkoja, glukoositabletteja, juomapullossa Gatoradea). Nousua aluksi viistosti järveen viettävässä rinteessä, välillä oli kivikkoa, välillä lunta. Purouoman ylittämisen jälkeen jatkoimme rinnettä suoraan ylös lumikaistaletta pitkin. Lumi jatkui Finnelvskardetiin saakka, solassa lumipeite oli yhtenäinen. Solan toisella laidalla Vasdalsfjelletin rinne nousi melko jyrkkänä, aluksi oli hieman kivikkoa, sitten nousu jatkui lumella.

3. Päivä 25.6.2008 keskiviikko, Finnelvvatnetin lähistö - Måskugaisi - Njearrelahku 21,5 km
Kävelimme yön hämyssä navakassa takatuulessa ja vesisateessa, ylitimme molemmat Finnelv joet samoja lumisiltoja pitkin kuin tullessamme, övre finnelvin ylityksen jälkeen käännyimme etelän suuntaan, kuljimme vailla näkyväisyyttä GPS laitteen avulla Corrovahgaisin itäiselle selänteelle ja pysähdyimme reilun 7 km kävelyn jälkeen klo 03:32 957 metrin korkeuteen tasaiselle alueelle ja leiriydyimme.Vettä sateli edelleen, tuuli ja oli melko kylmä. Vettä piti hakea vajaan 100 metrin päästä. Ilman ruokailua ryhdyimme levolle, nukkumista haittasi sateen ropina, tuulen suhina ja lepatus telttakankaassa, kylmyys, märät vaatteet. Katsoimme levon riittäväksi klo 10 aikaan, sadekin sitten loppui. Nautimme Reiter Pasta Carbonarat (molemmille oma pussi), ja päälle kahvit keksillä. Klo 11:53 suuntasimme kulkumme edelleen etelään kohden Ruotsia ja Njearrejokea. Joen ylitys oli hankala suorittaa kuivin jalkinein, mutta onnistui kohtaisesti. Ylityksen jälkeen nousimme rinnettä kaakkoon 1062 metrin korkeuteen Pältsan ja Måskugaisin väliseen satulaan ja siitä edelleen lumia pitkin Måskugaisin huipulle. Huipulla aurinko pilkisti pari kertaa pilvien välistä, Pältsa näkyi välillä hieman, muutoin ei näkyvyyttä ollut. Huipulla olimme klo 15:54, pidimme suklaapatukkatauon tuulensuojassa rajapyykin 290 B takana.

4. Päivä 26.6.2008 torstai, Njearrelahku - Paras - Gappohyttan lähistö 16,6 km
Lepo saatiin päätökseen klo 04 aikaan aamuyöstä, kahvittelun jälkeen, pakkasimme rinkat teltassa, purimme teltan. Sade loppui noin klo 06, klo 06:18 aloitimme kävelyn kohti itää ja Paraksen seutua. Viiden sumussa kuljetun kilometrin jälkeen klo 08:07 leiriydyimme Visiedgajohkan latvapuron vierelle lähelle Gappohytalle kulkevaa reittiä, reitin itäpuolelle, Gappohytta näkyi ylempänä rinteen päällä. Tuuli kävi navakkana luoteesta, oli pilvistä, mutta ei satanut. Söimme riisiä meksikolaiseen tapaan höystettynä jalostajan jauhelihakastikesäilykkeellä.Lepäilimme hieman ja klo 11:22 lähdimme päiväretkelle kohti Paras tunturia. Tuuli yltyi nousun aikana, pilvet Paraksen ympärillä tihentyivät, eikä näkyväisyyttä ollut yhtään mihinkään suuntaan. Nousimme GPS-laiteen avulla ensin 1100 metriin Paraksen itäharjanteelle, siitä käännyimme länteen jyrkkään nousuun kohti Paraksen huippua, 1100-1200 m välin nousimme lunta pitkin, sen jälkeen kivikossa kunnes juuri ennen huippuharjannetta oli pätkä lunta. Huippuharjanteella tuuli kovaa, ja piti kävellä hieman kumarrelleen tuulen vuoksi. Huipulla olimme klo 14:40, istuskelimme hetken kivistä kasatun keon juurella tuulen suojassa, söimme suklaapatukan, otimme valokuvia.

5. Päivä 27.6.2008 perjantai, Gappohyttan lähistö - Signaldalen 8,8 km

Huomioita vaellukselta:
Vaelluksen pituus noin 30 kilometriä, päiväretkistä kertyi vähän yli 30 kilometriä myös. Säät eivät olleet oikein suosiollisia maisemien näkemiselle/valokuvaamiselle,
muuten oli mukavaa, hyttysiä ei ollut. GPS laite auttoi matkantekoa kovasti, ilman sitä olisi ollut hankalaa, koska näkyväisyyttä ei ollut kuin ensimmäisenä päivänä.
Reitti ja aikataulu pitivät aika hyvin eikä missään vaiheessa kovin raskaalta tuntunut. Lunta oli sopivasti, vettä riittävästi. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.
Varustuksesta: Windstopper-housut eivät ole kovin hyvät, koska sateessa päästävät veden lävitse ja helteellä ovat turhan hiostavat, ainoina housuina huono valinta.
Haglöfs Actives 020 paita kuivui päällä liian hitaasti. Kumisaappaat olivat siirtymätaipaleilla hyvät, päiväretkien jyrkissä nousuissa ja laskuissa sekä kivikoissa niillä ei olisi pärjännyt.
Fleecehanskat eivät nyt oikein riittäneet, koska sateessa kastuivat niin märiksi, että käsiä hieman paleli. Vaelluskengät vuotavat edelleen, kuten viime vuonnakin.
Muuten vaatepuoli ok. Kaksi makuualustaa oli hyvä olla mukana, toisen sai teltan seinää vasten suojaamaan kosteudelta. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että kostealla kelillä
Nallo 3 GT ei ole kovin hyvä, koska teltassa on varsin kosteata, kun tuuletus ei oikein toimi. Lisäksi sisäteltan toinen pääty on niin matala, että makuupussi koskee helposti teltan
kattoon ja kostuu. Untuvamakuupussi tuntuu tässä teltassa kastuvan hyvin nopeasti. Keittiösettinä Pocket Rocket ja Trangian 1,5 l kattila toimi edelleen erinomaisesti,
kaikki ruoanlaitto tehtiin teltan eteisessä, kuten on tavaksi tullut.
Varustuksen parantamissuunnitelmia: uusi teltta, Keron 4 GT, vedenpitävät käsineet fleecehanskojen lisäksi, jalkinepuoli kuntoon, joko Lundhags-kengät tai sitten uudet tavalliset
vaelluskengät. Makuupussi voi olla ennallaan. Onko isompi rinkka tarpeen, että isompi teltta mahtuu siihen?
Vaelluskertomuksia
Kåtotjåkka 2022Šielmmačohkka 2022
Pältsa 2021
Govddosgáisi 2021
Saltfjellet 2020
Abisko-Ballinvaggi-Abisko 2019
Stora Sjöfallet, Sarek 2019
Pältsa 2018
Varangin niemimaa 2018
Abisko-Nissonvaggi-Abisko 2017
Ritsem-Brynvatnet-Ritsem 2017
Kallaktjåkkå 2017
Kebnekaisen seutu 2016
Sarek, Pårte 2015
Halti 2014
Rastigaisa, Guivin reitti 2014
Jotunheimen 2013
Halti 2012
Kebnekaisen seutu 2011
Abisko-Nallo-Abisko 2010
Sarek 2009
Vassdalsfjellet, Måskugaisi ja Paras 2008
Kvikkjokk-Sulitjelma-Kvikkjokk 2007
Ahkka-tunturi 2006
Nikkaluokta-Kebnekaise-Katterjåkk Turiststation(Riksgränsen) 2005
Pältsa 2004
Abisko-Kilpisjärvi 2003
Mannfjellet 2002
Halti 2001
Rieppegaise 2000