Halti 2001

Halti 2001 vaelluskartta Skibottenin tie - Loassuhytta
Korkeuskäyrä Skibottenin tie - Loassuhytta

Lauantaina 21.7.2001 autolla Norjan puolelle tienvarteen, matkalla pysähdytty Kemissä, Ylitorniolla ja Kolarissa. Kävelemään lähdettiin klo 17:00. Kävelyä kunnes huomattiin, että on menty sivuun reitiltä, kiivettiin sitten Gieddeoaivin yli ja saavuttiin Loassujärvelle Norjan puolen tuvalle klo 24:00. 13,3 km, 7h = 1,9 km/h. Alkumatkasta aurinkoista ja lämmintä, pientä tuulta. Tunturikoivikkoa ja varpuja. Kun päästiin ylemmäs oli välillä pientä pilveä, ei kuitenkaan juuri satanut, sitten taas iltaa kohden kirkastui, Gieddoaivin huipun lähellä tuulista. Aluksi maasto soraa ja välillä suota, kasvillisuus lähinnä ruohoja, sitten puronvarsilla kalliota ja kivikkoa, välillä ruohoista maastoa, loppumatka Gieddoaivin ylitse pelkkää kivikkoa aina Loassun tuvalle saakka. Tuvassa majaili yksi kalastelija, tilaa oli hyvin ja sängyissä patjat.

Loassuhytta Loassuhytta - Meekonjärvi
Korkeuskäyrä Loassuhytta - Meekonjärvi

Sunnuntaina 22.7.2001 lähdettiin kävelemään klo 13:00, välillä tauko Urtashotellilla, saavuttiin Meekonjärven tuvalle klo 24:00 19 km, 11h = 1,7 km/h. Keli oli pilvipoutainen ja laakso oli suojainen, välillä oli soraa ja ruohikkomaata, välillä kivikkoa, ei suuria korkeuseroja, välillä kahlailtiin joen yli, mikä jonkin verran vaikeuksia tuotti. Urtashotellilla ruokatauko, tuulessa jonkin verran paleli, taukovaatteet piti laittaa. Sitten taas joen yli ja kivikkoa pitkin kohti itää. Lopussa ennen Meekonjärveä oli hankala kivikko, Pierfejohkan yli yritettiin turhaan kahlailla, siltaa pitkin sitten ylitettiin se. Tupa oli täynnä, teltta pihalle laitettiin.

Meekonjärven autiotupa Meekonjärvi - Coahpejärvi
Korkeuskäyrä Meekonjärvi - Coahpejärvi

Maanantaina 23.7.2001 lähdettiin kävelemään klo 13:00, välillä tauko Kuonjarjohkassa, saavuttiin Saarijärven taakse klo 01:00 19 km, 12h = 1,6 km/h. Helppo väli, soramaastoa, välillä tosin nousua ja laskua jonkin verran. Alkuun maisemat vielä hienot, sitten vähän yksitoikkoisempaa. Kuonjarjohkassa uudessa tuvassa pitkä tauko, jonka aikana rankka sadekuuro tuli ja meni. Saarijärvellä tupa täynnä ja teltanpaikoista puute, joten käveltiin eteenpäin reittiä pitkin vajaan kilometrin verran ja laitettiin teltta hyvälle paikalle niemekkeeseen järven rannalle.

Leiripaikka Coahpejärvi - Saanajärvi
Korkeuskäyrä Coahpejärvi - Saanajärvi

Tiistaina 24.7.2001 lähdettiin kävelemään klo 13:00, saavuttiin saanajärven taakse klo 18:00 8,7 km, 5h = 1,7 km/h. Aurinkoisessa säässä käveltiin mutaista polkua pitkin, sitten reitiltä niityn poikki Saanan juurelle Saanajärven rannalle kalliolle teltta pystyyn, tämä oli huono teltan paikka, kova ja viettävä, nukkua ei juuri voinut. Illalla vielä kiivettiin pari sataa metriä ylös jyrkää Saanan rinnettä, ilma oli tyyni, aurinko paistoi luoteesta. Maisema etelään avautui hyvin, lännessä näkyi Pältsa.

Kuva leiripaikalta Saana tunturille Saanajärvi - Saana - Saanajärvi
Korkeuskäyrä Saanajärvi - Saana - Saanajärvi

Keskiviikkona 25.7.2001 lähdettiin kävelemään klo 06:20, käynti Saanan päällä, tauko Saanajärven päivätuvalla, saapuminen kodalle klo 15:00 12,8 km, 8h 40 min = 1,5 km/h. Aamulla oli pilvistä, mutta ei satanut. Lähdettiin pitkin Saanan itäreunaa ja rinteen pohjoispäästä kiivettiin aika jyrkästi ylös Saanan harjalle ja siitä kohti etelää polkua pitkin huipulle, tuuli oli kova eikä näkyvyttä ollut juurikaan, pilvet olivat alhaalla. Huipulta palattaessa alkoi vastaan tulla eläkeläisiä ja muita turisteja, jotka olivat huipulle menossa, osalla t-paita yllä ja muovipussit kantamuksina. Laskeuduttiin Saanan pohjoispäästä alas rappuja pitkin, siitä sitten Saanan tuvalle, siellä taukoa. Sitten pitkin Saanajärven itärantaa järven eteläpään kodalle käveltiin, matkalla alkoi sade. Päätettiin viettää ensi yö kodassa.

Saanajärvi Saanajärvi - Kilpisjärvi
Korkeuskäyrä Saanajärvi - Kilpisjärvi

Torstaina 26.7.2001 lähdettiin kävelemään klo 07:25, saavuttiin tien varteen klo 09:00 3,6 km, 1 h 35 min = 2,6 km/h. Pilvinen ilma, ei sadetta, paikoin mutaista polkua pitkin laskeuduttiin koivikkoon, pitkospuita oli runsaasti. Kaupan pihalle kun päästiin, niin auto tulikin heti hakemaan, Ouluun.

Vaelluksen kokonaispituus yhteensä 76,6 km. Haltilla jäi käymättä, johtuen lähinnä jalkinevalinnoista ja hienoisesta ajan riittämättömyydestä, lepoaikaa ei ollut varattu, toisaalta kunnon kengillä ei ehkä oltaisi niin väsyttykään eikä lepoaikaa olisi tarvittu.

Vaellus 2001
Korkeuskäyrä Vaellus 2001

Rinkat olivat hivenen liian raskaat alkuun, siihen kyllä tottui. Ensi kerralla varusteet asianmukaisiksi, rinkat kevyemmiksi ja aikataulu väljemmäksi. Muina huomioina oli se, että autiotuvista ei ole yöpymispaikoiksi, päivätaukoa niissä voi pitää. Varusteiden kuivattelun kaminan lämmössä voi unohtaa, on oltava sellaiset varusteet, että ne kuivuvat nopeasti ulkonakin. Maisemat hienot, tosin ei kunnolla avotunturiin nyt päästy, kun reitti kulki laaksoja pitkin eikä kunnon näköaloja päässyt avautumaan, välillä ilma pilvinenkin. Ennen Saarijärveä tunturin päältä hyvin näkyi Pältsalle päin, Saanalta näkyivät Rieppegaisi, Goahterotrassa sekä Paras.