Rastigaisa, Guivin reitti 2014

Rastigaisa 2014 vaelluskartta

Tänä kesänä oli jälleen vuorossa lyhyempi kävelyretki, aikaa olisi noin 5 päivää. Kohteeksi oli valittu Utsjoella sijaitsevat Kevon kanjoni sekä Guivi tunturi, 641 metriä. Etukäteisten tietojen perusteella olisi mahdollista tehdä 3-4 päivän patikka merkittyä reittiä pitkin. Jo vanhastaan oli tiedossa myös se, että kohteen suhteellisessa läheisyydessä, Norjan puolella, sijaitsee Rastigaisa-tunturi, 1066 mrtriä. Käynti siellä vaikutti mielenkiintoiselta, onhan kyseessä lähiseutujen korkein tunturi. Teimme sitten suunnitelman, joka käsitti molemmat kohteet, ensin Rastigaisalla käynti päiväretkenä ja sitten Kevon kanjonille, jossa liikkuminen on sallittua merkityllä reitillä 15.6. alkaen johtuen luonnonpuiston säännöistä. Perjantai 13.6.2014 Autoilua Kolariin, yöpyminen.

Rastigaisa
Korkeuskäyrä Rastigaisa

Lauantaina 14.6.2014 herätys klo 04:30, kahvit, tavarat autoon, liikkeelle klo 05:06, Kittilä, Sodankylä, Ivalossa kahvit, Utsjoelta Norjan puolelle, Tenojokivarren tietä Levajoen kohdalle, auto parkkipaikalle klo 11:37 (526 km). Päiväreppujen pakkaus, viileä, pilvinen keli, vähän satelikin, kerrasto + kuoriasu päälle, kävelemään klo 12. Aluksi leveätä hyvin merkittyä polkua pitkin koivikossa, sitten puron ylitys kiviä pitkin, polku jatkui, nousua loivasti, kunnes sopivassa kohdassa jätimme polun ja nousimme rinnettä suoraan ylös. Huipun 415 m eteläpuolelta nousimme tasaiselle puuttomalle alueelle. Sää selkeni hieman, Rastigaisa tuli näkyviin, vastatuuli oli melko reipas.

Rastigaisa tunturi

Lunta oli vielä notkopaikoissa ja törmien laidoilla, lumi kantoi kävelijää hyvin. Välillä taukoa kiven takana pidimme, eväinä voileipää, pullaa ja kuumaa kaakaota termospulloista. Rastigaisan itäinen/kaakkoinen rinne oli vielä kauttaaltaan luminen. Harkitsimme nousemista tunturille koillisen suunnasta, rinne siellä näytti loivemmalta, päätimme kuitenkin edetä suoraan. Välillä tuli reippaampi sadekuuro kovan tuulen kera, sade meni ohi, mutta tuuli tuntui yltyvän. Jyrkempi nousu alkoi noin 800 metristä, nousimme kivikkoa pitkin niin ylös kuin sitä riitti. Sitten nousu jatkui lumella suoraan ylöspäin, lumi oli melko kovaa ja kenkä piti potkaista lumeen voimalla, että sai pitävän jalansijan. Rinne oli melko jyrkkää, alaspäin ei huvittanut katsoa. Pian rinne sitten loivenikin ja saavuimme tunturin harjan kivikolle. Tuuli oli tässä vaiheessa varsin kova ja tuntui jo vaikeuttavan pystyssä pysymistä. Pilvet rakoilivat ja Rastigaisan huippukin näkyi välillä. Kävelimme satulaan, jonka korkeus on kartan mukaan 979 m ja siitä aloimme loivan nousun huipulle.

Rastigaisan huippu 1066 metriä

Huipun merkkinä oli iso kivikeko. Välillä pilvien lomasta näkyi maisemiakin. Valokuvia otettuamme lähdimme laskeutumaan. Reitti, jota tulimme ylös, oli ollut paikoitellen sen verran jyrkkä, että sitä ei kannattanut palata alas, joten jatkoimme huipulta aluksi länteen. Vastatuulesta ja kylmästä säästä johtuva silmälasien jäätyminen hankaloitti kulkua. Hieman alemmaksi päästyämme rinne loiveni ja pääsimme laskeutumaan etelän suuntaan. Suurta lumialuetta pitkin laskeutuminen sujuikin sitten helposti ja alempana tuuli oli vähäisempää, sääkin selkeämpi. Paluumatkalla sää kirkastui vielä, pidimme evästauon jälleen noin 400 metrissä ja laskeuduimme sitten hiljakseen takaisin koivikkoon ja polulle. Puron ylitys sujui jälleen hyvin ja autolla olimme klo 20. Päiväretken kesto 8 tuntia, korkeusero noin 950 metriä, matkaa kertyi 22,4 km. Vaatetuksen vaihtamisen jälkeen autoilimme Karasjokkin ja Karigasniemen kautta Kevon reitin alkuun Sulaojan parkkipaikalle, missä olimme klo 21:53 (112,7 km). Teltan pystytyksen jälkeen ruokana pastapussi + stroganoff lihapurkki. Nukkumaan klo 23:30, yöllä vähän sadetta.

Guivin reitti 2014 Guivin reitti 2014 vaelluskartta Sulaojan parkkipaikka - Fiellujoen leiripaikka
Korkeuskäyrä Sulaojan parkkipaikka - Fiellujoen leiripaikka

Sunnuntaina 15.6.2014 herätys klo 07:00, aamiaiseksi pastapussi ja purkki lihapullia, edelliseltä päivältä jääneet eväsvoileivät ja pullat pikakahvin kera, leirin purku, liikkeelle klo 09:00, sade alkoi samalla, viileää, fleeceasu + kuoritakki. Aluksi luontopolkua Sulaojan lähteen ympäri, sitten Luomusjoen leiripaikan kautta Luomusharjulle, helppoa polkua, portaitakin välillä, kuivaa koivikkoista kangasta.

Luomusharju

Välillä selkeni, viileä tuuli lännestä. Luomusjärven kohdalla alkoi sadekuuro, tuuli yltyi. Juomatauko järven rannassa. Harjun jälkeen sade loppui, matka jatkui Ruktajärven autiotupa sivuuttaen kohti Kevon puiston rajaa ja seuraavaa leiriytymispaikkaa (Geavvogeašláttu). Siellä pidimme taukoa, söimme pari suklaapatukkaa, hieman rakeita sateli, sitten sää selkeni. Seuraavaksi reitti nousi puuttomaan tunturiin, kunnes seuraavan leiripaikan (Suohpášája) kohdalla laskeutui jälleen koivikkoon. Tauko kiven takana tuulensuojassa suklaapatukoita syöden. Matka jatkui sitten Kevon kanjonin näköalapaikalle, jossa hetken katselimme maisemaa ja valokuvasimme.

Kevon kanjoni

Jatkoimme edelleen polulla, joka pari kertaa laskeutui kanjonin sivukuruun ja nousi sieltä taas ylös, rinteisiin oli laitettu portaat kulkua helpottamaan. Lopulta laskeuduimme Fiellujoen kuruun, laskun aikana Fiellun vesiputous näkyi hyvin, portaat helpottivat jälleen laskeutumista.

Fiellun vesiputous

Leiriytymispaikka oli Fiellujoen toisella puolella, joten kahlasimme joen yli, sen verran oli vettä, että kahluujalkineet (Feelmax) piti jalkaan vaihtaa. Leiriydyimme klo 18:20 alkaen, GPS:n mukaan 26,5 km oli kävelty. Telttapaikat olivat varsin huonoja kivisestä maastosta johtuen, mutta saimme teltan pystytettyä. Illalliseksi Reiter Unkarinpata + metvurstia ja suolapähkinöitä. Nukkumaan klo 20.

Fiellujoen leiripaikka - Guivin autiotupa - Guivi tunturi
Korkeuskäyrä Fiellujoen leiripaikka - Guivin autiotupa - Guivi tunturi

Maanantaina 16.6.2014 herätys klo 06:00, kävimme valokuvaamassa Fiellun putousta, aurinko paistoi. Aamupalaksi Reiter Pasta Carbonara, lisäksi pikakahvia ja keksiä. Leirin purku, sää pilvistyi, viileää, hieman lumihiutaleita ilmassa leijaili, fleeceasu + kuoritakki, liikkeelle klo 08:25, ylös kurusta portaita pitkin, tasaista tunturia, kunnes reitti kääntyi loivaan nousuun. Reittien risteyksestä matka jatkui kohti Guivia. Aluksi tasaista, sitten pari pientä purokurua ja jälleen tasaisempaa. Pohjoistuuli yltyi, alkoi sataa aluksi pieniä, sitten isompia rakeita. Suomaastossa reitti kulki pitkään pitkospuilla, raesade muuttui lumisateeksi, lämpötila GPS:n mukaan +1 astetta.

Lumisadetta 16.6.2014

Suon jälkeen reitti jatkui tasaisessa avotunturissa, sen verran viileää oli, että tauolle ei viitsitty pysähtyä. Guivin autiotuvalle saavuimme klo 12:38, 13 km, pidimme taukoa tuvassa metvurstia ja suklaapatukan syöden. Sitten laitoimme kuorihousut jalkaan ja siirryimme ulkosalle telttaa pystyttämään. Teltassa makoilimme hetken, pakkasimme sitten tarpeelliset tavarat takin taskuihin ja klo 14 lähdimme nousemaan kohti Guivi tunturin huippua.

Guivi tunturin huippu 640,5 metriä

Lumisade oli loppunut, tuuli oli kova, sää oli melko kylmä, välillä aurinko pilvien välistä paistoi. Huipulla olimme klo 15:30, melko hyvin maisemia näkyi, mutta kauaa emme kylmyyden vuoksi voineet huipulla viipyä, suklaapatukat söimme. Paluu samaa reittiä, teltalla klo 16:39, 8 km, aurinko välillä paistoi, teltassa lämmin. Iltapalaksi Reiter Kanapasta, nukkumaan klo 19, yöllä vähän lunta satoi.

Guivin autiotupa - Ruktajärven autiotupa
Korkeuskäyrä Guivin autiotupa - Ruktajärven autiotupa

Tiistaina 17.6.2014 herätys klo 06:00, Reiter Pasta Carbonara, lisäksi pikakahvia ja keksiä. Leirin purku, poutasää, aurinko välillä pilvien ohitse paistaa, viileää on, fleeceasu + kuoritakki. Kävelemään klo 08:15, aluksi kävelimme laaksoa loivasti ylös, laakson jälkeen tasaiselle alueelle, auringonpaiste lisääntyi ja sää hieman lämpeni, otimme kuoritakit pois ja lisäsimme aurinkovoiteet kasvoihin. Edelleen oli pitkästi tasaista avotunturia, pari puron ylitystä, sitten laskua koivikkoon ja Akukammille, missä olimme klo 11:15.

Akukammi

Taukoa, suklaapatukka. Matka jatkui klo 12, reitti kulki loivasti ylös ja alas selänteitä ja purolaaksoja. Njavgoaivin autiotuvalla olimme klo 13:48, taukoa, 2 suklaapatukkaa, tuvassa oli kylmä, mutta viereisessä kodassa lämmin. Matka jatkui klo 14:30, nousua puuttomaan tunturiin, jota nelisen kilometriä, sitten laskua koivikkoon ja Ruktajärven autiotuvalle, leiriytyminen puron varteen klo 16:24, 22,2 km.

Ruktajärven autiotupa

Aurinko paistoi vielä hetken, sitten pilvistyi. Erinomainen kävelypäivä: aurinkoista, ei satanut, ei tullut kuuma, ei ollut liian kylmä, juotavaa oli tarjolla sopivasti, hyttysiä ei ollut, tasainen maasto, selvä polku ja pari hyvää taukopaikkaa, muita kulkijoita ei näkynyt. Kävelyä olisi voinut jatkaa autolle saakka, mutta ei välttämättä olisi jaksanut enää ajaa kovin pitkälle. Iltapalaksi Reiter Pippurilihariisipata, nukkumaan klo 19. Taivaalla näkyneistä jalaspilvistä oli aavisteltavissa sadekeliä seuraavalle päivälle. Sade alkoikin yöllä.

Ruktajärven autiotupa - Sulaojan parkkipaikka
Korkeuskäyrä Ruktajärven autiotupa - Sulaojan parkkipaikka

Keskiviikkona 18.6.2014 herätys klo 05:00, Reiter Pasta Bolognese, lisäksi pikakahvia ja keksiä. Sateinen, ei mitenkään lämmin keli, fleeceasu + kuoriasu, kävelemään klo 07 aikoihin tuttua polkua Luomusharjun kautta Luomusjoen leiripaikalle, jossa tauko, suklaapatukka ja siitä pari km autolle, missä klo 10:30. Ailigas-tunturille näkyi sataneen uutta lunta yön aikana.

Ailigas tunturi

Vaatetuksen vaihto, autoilua Kautokeinon kautta Sonkamuotkaan, missä kahvi + pullat, edelleen Tornioon ja jälleen kahvi + pulla, matka jatkui Ouluun. Vaelluksen kokonaismatka 101,4 km (jälkiloki).

Huomioita:Hieman viileää oli, mutta liikkeellä ollessa tarkeni. Untuvamakuupussin ja ilmapatjan ansiosta yöllä ei palellut. Ruokaa tuntui olevan riittävästi. Kaasupullo loppui neljännen vaelluspäivän aamuna, 8 kattilallista vettä keitettiin sillä. Rinkkaa ei punnittu, arviolta 13-14 kg taisi paino olla, hyvin kevyeltä tuntui. Maasto oli helpohkoa, kevyemmilläkin kengillä olisi voinut kävellä. Rastigaisan seutuville pitäisi tehdä joskus pitempi vaellus.