Halti 2014

Halti 2014 vaelluskartta

Kesän 2014 edetessä alkoi tuntua, että voisi vielä toisenkin vaelluksen tehdä. Pikaisesti tein retkisuunnitelman, vaelluskohteeksi valitsin ennestään tutun Haltin. Kyseessä olisi ensimmäinen yksinvaellus, Kilpisjärveltä Haltille olisi helppo yksinkin vaeltaa merkittyä reittiä pitkin ja maisemat Haltin huipulta olivat vielä näkemättä, koska v. 2012 retkellä huippu oli pilvessä. Vaelluksen pituudeksi suunnittelin 3 päivää. Retkieväiden rungon muodostivat kotoa löytyneet 2 Reiter tupla-ateriapussia. Metvursti ja maitojauhe jäivät nyt pois eväistä ja puukko varusteista.

Parkkipaikka - Kahperusjoki
Korkeuskäyrä Parkkipaikka - Kahperusjoki

Maanantaina 28.7.2014 lähtö kotoa klo 09, Torniossa kaupassa käynti, nuudelipkt x 2 ostin aterialisukkeeksi varalle, lisäksi muuta evästä. Kolarissa klo 13 jälkeen, kahvit, Kilpisjärvellä Luontotalon parkkipaikalla klo 16:45. Söin 2 pullaa, join mehua, loput mehut juomapulloon, Gatoradea toiseen juomapulloon, eväiden pakkaus rinkkaan, pullat mukaan, kävelemään klo 17 jälkeen. Pilvipoutaa, hieman tuulta luoteesta, lämmin tuuli, matalaa pilveä Kilpisjärven yllä ja korkeampaa pilveä muuten. Varustuksena fleecehousut, kerrastonpaita + juoksutakki, juoksulippis, ei hanskoja, vaellussauvoja en käyttänyt. Nousin tuttua Kalottireitin polkua pitkin Tsahkaljärvelle, ei sääskiä.

Tsahkaljärvi

Kuljin järven rannan mönkijän jälkiä pitkin, vesi matalalla. Järven jälkeen sillan luona juomapaussi, sitten nousua taas, Kalottireittiä pitkin. Matkalla parista purosta join, yhden suklaapatukan söin kävellessä pysähtymättä. Saarijärvellä autiotuvan pihalla oli väkeä, otin valokuvan tuvasta ja juomaa purosta. Matalaa pilveä tuli Saarijärvelle, jatkoin kävelyä ja ehdin alta pois, nousun aikana oli selkeää, alempana pilvisyyttä. Nousun laella Duolljehuhputin ja Guonjarvarrin välisessä satulassa klo 21:15, pidin taukoa, otin rinkankin pois selästä. Taukoeväinä suklaapatukka ja mehua. Polvissa tuntui hiven kipua ja päätin ottaa vaellussauvat käyttöön. Laskeuduin Guonjarvaggiin, missä loikin kiviä pitkin puron yli. Kuonjarjoen autiotuvasta otin valokuvan ja jatkoin vielä vajaat 3 kilometriä reittiä pitkin Kahperusjoen varteen, missä myös v. 2012 retkellä leiriydyimme. Teltan pystytys klo 23 aikaan, sääskiä oli.

Kuonjarjoen autiotupa

Lämmin pilvipoutainen sää, tuulta vain vähän, rinkka oli kevyt, reitti tuttu ja matka sujui joutuisasti. Polvien vaivat menivät ohi vaellussauvojen ja alamäkivoittoisen reitin osuuden ansiosta. Söin 2 pullaa, suklaapatukan, join Gatoradea (Reiteriä ja kaasua säästyi), nukkumaan klo 00:06. Kävelymatka kartan reittimerkintöjen mukaan 23,7 km

Kahperusjoki - Halti - Govdavaggi
Korkeuskäyrä Kahperusjoki - Halti - Govdavaggi

Tiistaina 29.7.2014 yöllä sadetta, ei kylmä. Herätys klo 06:30, ei sadetta enää, pilvet matalalla, lännessä taivaanranta kirkkaampi. Söin nuudelipaketin (60 g, nopea laittaa, nuudelit kuppiin, vähän vettä päälle), lisäksi kahvikupillinen ja pulla. Teltan purku, pakkaus, liikkeelle klo 08 jälkeen, juoksutakki, kerrastonpaita, fleecehousut varustuksena. Reitti jatkui kohti Meekonlaaksoa, Meekolla oli välillä jo aurinkoistakin, ei tuulta juurikaan.

Bierfejohkan silta

Bierfejohkan sillan ylitys, sitten reittiä pitkin Meekonpahdan alta, Vuomakasjoen sillalle, suklaapatukan söin kävellessä sillan jälkeen. Nousua Pitsuskönkäälle, sitten Pitsusjärvelle, autiotuvasta otin valokuvan, tuvalta jatkoin vielä pari kilometriä Govdavaggiin päin.

Pitsusköngäs

Sitten telttapaikan katselua, pari telttaa oli jo joen varressa, menin hieman ylöspäin reittiä ja sitten Govdajohkan (vedet sen verran matalalla, että yli pääsi helposti) toiselle puolelle, teltan pystytys klo 13 jälkeen. Söin pullan ja suklaapatukan, join kaakaomukillisen. Sää vaikutti suotuisalta, joten pakkasin päiväretkivarusteet rinkkaan ja klo 14:30 lähdin kohti Haltia. Sää oli poutainen, pilviä tosin oli siellä täällä, mutta näkyväisyys hyvä, lämmin sää. Reittiä pitkin nousin Haltille, muita vaeltajia tuli vastaan rinteessä.

Reitti haltille

Nousu oli kivikkoinen, lunta ei enää juuri ollut. Huipulla olin n. klo 16:30, valokuvia otin, melko hyvä näkyvyys, nimi kirjaan, nro 112260. Alaspäin lähdin klo 16:45, teltalla olin klo 18:45. Edelleen hyvä sää, aurinko paistoi välillä. Join mukillisen kaakaota, söin suklaapatukan, suolapahkinöitä ja ½ Reiter Spagetti Bolognesen. Jaloissa tuntui kävelyn rasitus, pari rakkoakin oli, kävelykyky tuntui aika lailla heikentyneeltä, muille tunturin huipuille ei taitaisi jaksaa kiivetä, joten paluumatka olisi syytä aloittaa seuraavana päivänä. Ruokaa oli vielä niin, että paluuseen voisi kaksikin päivää käyttää. Nukkumaan klo 21:30. Kävelymatka kartan reittimerkintöjen mukaan 33,9 km.

Govdavaggi - Parkkipaikka
Korkeuskäyrä Govdavaggi - Parkkipaikka

Keskiviikkona 30.7.2014 lämmintä yöllä, ei sadetta. Herätys klo 06:00, pilvet matalalla, tunturien huiput pilvessä, siispä paluumatka edessä. Aamiaiseksi ½ Reiter spagetti Bolognese, kahvikupillinen, kolme minikorvapuustia. Teltan purku, liikkeelle klo 08 jälkeen. Yllä juoksutakki, kerraston paita, fleecehousut. Kuljin Pitsusjärvelle, tuvalle, järven rantaa, Pitsuskönkäälle. Könkään jälkeen katselin Vuomakasjärven laakson yli Meekonvaaran rinteelle, siellä näytti menevän mönkijäura kohti Dapmotcahcan satulaa, mikä vahvisti ajatustani lähteä oikaisemaan tuntureiden yli kohti Kilpisjärveä, Kalottireitin kävely taas kerran ei kiinostanut. Laskeuduin Vuomakasjärven länsipäähän. Vettä olikin sen verran vähän, että vesistön ylitys onnistui vaelluskengät jalassa kuivin jaloin. Ylityksen jälkeen tauko, söin suklaapatukan. Sitten ylös rinnettä mönkijäuraa pitkin, nousun aikana tuuli yltyi ja edessäpäin pilvistyi. Dapmotcahcan satulasta näkyi Bierfevaggin yli järvelle 838,5 m, jonne arvelin suuntaavani. Laskeuduin Bierfevaggiin, ylitin laakson vesistöt helposti, sitten tauko ja suklaapatukka.

Bierfevaggi

Jälleen nousua melko kivikkoista rinnettä, Goddejohka näkyi alempana, tuuli oli melko kova. Ohitin järven 838,5 m järven yläpuolella rinteellä. Etenin kohti järveltä länsi-lounaan suuntaan nousevaa kurua ja jouduin kurun jyrkälle eteläseinälle melkoiseen louhikkoon. Louhikkoa kesti aikansa, sitten pääsin kurun tasaisemmalle pohjalle ruohikkomaalle, pian maasto muuttui taas kivikoksi. Nousun lopussa vaihdoin ylleni kuoritakin. N. 950 metrissä saavutin pilvet ja näkyvyys huononi, näin kuitenkin järven 979,4 m ja sen itäpuolitse jatkoin järvelle 957,7 m loivaan alamäkeen. Pääsin taas pilven alapuolelle. Jatkoin järven 955,1 m ohi, ylitin järvestä lähtevän puron, ja kuljin alas laaksoa. Sitten käännyin länsi-lounaaseen seuraten Duolljehuhputjohkaa, joki kulki syvässä kurussa. Saavuin Norjaan, alitin poroaidan ja pidin suklaapatukkatauon. Edessäpäin Sadgevarri näkyi selkeästi, päätin edetä suoralla suunnalla sen ja Sadgejärven eteläpuolelta. Ylitin Buolvirjohkan (Duolljehuhputjohka) ja sen jälkeen saman vahvistettuna Aldojohkan vesillä helposti, joen tekemän mutkan johdosta ylitin sen sitten vielä kertaalleen. Sitten jouduin sankkaan pajumetsään, jota oli ainakin 500 metrin matkalla. Välillä oli suolampareita ja vesikuoppia, joita joutui kiertämään, yhden 1,5 metriä leveän puron yli piti hypätä. Hiljalleen edeten saavutin Sadgejärvestä lähtevän Sadgejohkan. Kahlasin yli kohdasta jossa joki lähtee järvestä, vettä oli syvimmillään polviin, pohja oli pyöreäkivistä soraa.

Sadgejohkan ylityskohta

Pajukko loppui jokeen ja maasto oli taas helppokulkuista. Lähestyin Coahppejohkaa, joka näytti melko vuolaalta, yli pääsi sitten kuitenkin kenkiä kastelematta kohdasta, jossa joki virtaa leveänä kivien väleissä. Nousin Jeageloaiville, alitin poroaidan ja jatkoin Masetjavrin pohjoispuolitse Kalottireitille, missä suklaapatukkatauko. Reittiä pitkin kuljin alas Luontotalon parkkipaikalle, autolla olin klo 19:59. Kävelymatka kartalta mitatun mukaan 35,7 km

Vaellus 2014
Korkeuskäyrä Vaellus 2014

Matkaa yhteensä 92,1 km (kartan reittimerkintöjen mukaan ja kartalta mitattuna, GPS ei mukana). Huomioita: Lumi vähissä ja vedet matalalla, ylitykset helppoja, suot kuivia. Haltin huiputukseen sattui kohtuullinen sää ja maisemat tuli nähtyä, muuten oli pilvistä. Teltta oli melko kätevä pystyttää ja purkaa yksin, tosin tuulta ei nyt ollut paljoa. Ruoanlaitossa ilmeni merkittävä kehitysharppaus, kun huomasin, että Reiter-ainekset voi laittaa ruokakuppiin ja kaataa veden päälle, näin Reiter pussi säilyy puhtaampana ja on jätteenä helpompi käsitellä. Ilman GPS-laitetta kävelymatkan pituus jää aika lailla arvailujen varaan eikä päivän aikana välimatkatietoja juuri saa, jälkeenpäin voi sitten kartalta matkaa arvioida. Vaeltaminen sujui kohtuudella yksinkin, pienempi ja kevyempi teltta olisi tietenkin hyvä näissä tilanteissa.